De “heilige graal” voor prijzen lijkt het maandelijkse abonnement te zijn, maar dit model is buitengewoon moeilijk om rond te krijgen, vooral wanneer je net begint met het maken en verkopen van cursussen.
In feite is dit een reden waarom sommige mensen het gemakkelijker vinden om te beginnen met eenmalige prijzen. Je kan overwegen om hetzelfde te doen als je net begint aan je reis naar de verkoop van online cursussen, omdat de ‘barrières’ een stuk lager zijn wat betreft binnenhalen van een sale.
Maar er zijn natuurlijk veel opties voor de prijsstelling. Een van die opties die naar mijn mening het vaakst over het hoofd wordt gezien, is het micro-abonnement.
Wat is een Micro-abonnement?
Als je nadenkt over een periodieke betaling, zijn de termijnen meestal maandelijks en eindigen ze nooit totdat je annuleert. Voor online cursussen kan dit een moeilijke sale zijn voor potentiële klanten, omdat niemand echt van het idee houdt om ergens voor ‘voor altijd’ te betalen.
Sommige cursusaanbieders kiezen ervoor om de jaarlijkse vernieuwingsmethode uit te voeren. Dit vermijdt de vereiste betaling per maand, maar kan nog steeds zuurbranden veroorzaken voor diegenen die geïnteresseerd zijn in de aanschaf.
Het micro-abonnement kan de oplossing zijn.
Het micro-abonnementsmodel betreft een betaling van ergens tussen de twee en zes maanden.
Je klant krijgt bijvoorbeeld toegang tot je trainingsprogramma voor drie maandelijkse betalingen en daarna zijn ze klaar – geen rekeningen meer (maar ook geen toegang meer).
Er zijn enkele voordelen van deze aanpak voor jou als verkoper:
- Het dwingt je om een programma te maken dat binnen 90 dagen een bepaald doel bereikt.
- Je trainingsprogramma kan een hogere prijs hebben dan wanneer je slechts één prijs zou bepalen.
- Je hebt voldoende gelegenheid voor cross-selling en up-selling.
Je kan bijvoorbeeld een kleine korting aanbieden als de klant het volledige programma voor drie maanden aanschaft.
Of je kunt aan het einde van de drie maanden een aanbieding doen. Als je cursus zijn werk heeft gedaan, zullen mensen eerder geneigd zijn hiervoor te betalen.
Het voordeel voor je klant ligt voor de hand: ze hebben niet de last om maand na maand iets te betalen zonder helemaal zeker te zijn of de cursus geschikt voor hen is.
Ook als je een abonnement voor beperkte tijd hebt, laat het je cursus meer lijken op een uitgebreid programma of systeem. Mensen voelen zich aangetrokken tot systemen.
Wat gebeurt er nadat het abonnement is afgelopen?
Laten we zeggen dat iemand lid wordt van je drie maanden durende micro-abonnementsprogramma. Ze ronden het programma af en ze zijn klaar. Nou, ten eerste zou je ze uit de cursus verwijderen (dit kan automatisch worden gedaan met behulp van online tools).
Of zoals ik al zei, je zou ze een verlenging of aanbieding kunnen aanbieden als ze toegang willen houden. Dit aanbod is nog effectiever als je je richt op het opbouwen van een community rond je cursusinhoud. Ze zijn klaar met het cursusmateriaal, maar blijven in de community omdat ze interactie willen houden.
Natuurlijk zijn er sommige mensen die het helemaal niet erg vinden om de toegang verbieden – en weet je wat – dat is ook goed voor jou!
Je hebt drie maanden de betaling van hun micro-lidmaatschap. Ze verliezen de toegang tot de inhoud en je hoeft niet de middelen te onderhouden die hen ondersteunen. In de loop van de tijd kunnen ze besluiten dat ze toch gebruik willen maken van je cursusmateriaal, zodat je misschien een “re-joiner” -tarief kunt regelen met een iets gunstiger prijs.
Zoals je kunt zien, is er veel ruimte om creatief te worden met het micro-abonnementmodel. Het prijsmodel zelf zou je aanbod differentiëren in vergelijking met je concurrentie, vooral als ze traditionele abonnementsmethoden gebruiken.