Trends die de toekomst van e-learning vormgeven
Categorie: e-learning trends
Gepost op: 27 februari 2019

Gepost op: 27 februari 2019
Categorie: e-learning trends
Het Amerikaanse Training Industry Report van 2018 toont enkele interessante bevindingen: “De totale trainingsuitgaven in de VS, inclusief salarissen en uitgaven aan externe producten en diensten, daalden met 6,4% tot $ 87,6 miljard. Uitgaven aan externe producten en diensten stegen van $ 7,5 miljard naar $ 11 miljard, terwijl andere trainingsuitgaven (d.w.z. reizen, faciliteiten, hulpmiddelen) van $ 44,5 miljard naar $ 29,6 miljard zakten. Ondertussen stegen de personeelskosten met bijna 13% tot $ 47 miljard “[1].
Hoewel er een kleine vermindering is in de budgetten die besteedt worden aan training, is de waarde nog steeds behoorlijk aanzienlijk, en bedrijven zullen blijven investeren in het trainen van hun werknemers om hen te helpen efficiënter te werken.
E-learningoplossingen blijven de eerste keuze van organisaties om hun werknemers op te leiden, omdat ze meer flexibiliteit bieden en gemakkelijker in gebruik kunnen worden genomen. In dit artikel bekijken we enkele van de belangrijkste technologieën die een rol spelen bij het bepalen van de toekomst van e-learning.
Overstap naar mobiele leerapps
De trend begon met leerapps die zijn ontworpen voor kinderen, zodat ze gemakkelijk talen kunnen leren en wiskundevaardigheden kunnen opdoen. Toen mensen de hoge slagingspercentages en voordelen van deze mobiele apps zagen, was het vrijwel onvermijdelijk dat bedrijven besloten gebruik te maken van de wereld van apps om die in te zetten voor volwasseneneducatie en ontwikkeling van vaardigheden.
Mobiele apps zijn minder duur in ontwerp en kunnen een grootschalig leerplatform of een volledige website onderhouden. Met de agile bedrijfsfilosofie aan de orde van de dag en het gemak waarmee mobiele apps kunnen worden gebouwd in de komende jaren, zullen we getuige zijn van de trend van ‘mobile only’ leerapps voor de moderne beroepsbevolking.
Wanneer de echte en virtuele werelden elkaar ontmoeten
Augmented en Virtual Reality-oplossingen worden minder duur en toegankelijker voor het grote publiek. Verwacht wordt dat de markt van Augmented en Virtual Reality in 2022 een marktomvang van ongeveer 200 miljard euro zal bereiken. Betaalbare VR-headsets en VR-apps maken van de VR-ervaring nu een huishoudelijke term. Vandaag hebben we toegang tot websites zoals AppyPie waarmee mensen hun eigen AR- en VR-mobiele apps kunnen bouwen. Alle belangrijke technologische spelers zoals Google, Microsoft, Apple en Facebook hebben aanzienlijke bedragen geïnvesteerd in AR- en VR-technologie. Zelfs een show als ‘Bandersnatch’ op Netflix probeert zijn kijkers een meeslepende entertainmentervaring te bieden.
De mogelijkheden om AR en VR te integreren in e-learning zijn eindeloos. Van het maken van ontwerpen die de leerling meeneemt naar de binnenkant van auto’s en locomotieven tot het helpen van studenten geneeskunde de fijne kneepjes van het menselijk lichaam te begrijpen, AR en VR spelen een enorme rol bij het interessanter en boeiender maken van e-learning voor moderne studenten. Deze oplossingen bieden een meeslepende leerervaring en helpen leerlingen zo realistische leerervaringen mogelijk te maken.
Een aantal organisaties integreren ook AR- en VR-gebaseerde oplossingen om nieuwe werknemers aan hun organisatie te verwelkomen en bij het onboardingproces.
Leren als een service
Heb je gezien hoe de entertainmentindustrie de afgelopen vijf jaar is geëvolueerd met de groei van streamingdiensten? Met deze services, zoals Netflix, Videoland en RTLXL, kan je je abonneren op een pakket waarmee je met één klik op de knop toegang krijgt tot films en tv-programma’s.
Corporate e-learning bevindt zich nu in een vergelijkbare staat, aan de ene kant hebben we grote (nu vooral Engelstalige) aanbieders die een enorme catalogus van kant-en-klare cursussen hebben die gemakkelijk kunnen worden ingezet. Aan de andere kant hebben we providers die een white-labelled oplossing aanbieden die de branding van de klant op de bestaande kant-en-klare inhoud plaatst. Temidden van deze twee type spelers bestaan de makers van maatwerk content om een persoonlijke leerervaring aan te bieden.
Naarmate de focus verschuift naar de belangen van de leerling in plaats van naar een organisatie die algemene cursussen aan de leerder opdringt, wordt een Netflix-achtig scenario voor e-learning verwacht, waarbij de leerder in staat wordt gesteld een cursus naar zijn eigen smaak te kiezen. Dit is al van mogelijk bij providers als Udemy, Coursera en EdX die tal van cursussen over onderwerpen aanbieden. We kijken ook naar een vergelijkbare verschuiving in de e-learning-ruimte van bedrijven. De groei van leren als een service heeft verschillende gevolgen voor de e-learningindustrie. Mensen geven er de voorkeur aan om precies datgene te kopen wat ze nodig hebben in plaats van een enorm pakket cursussen.
Abonnementsgebaseerd leren helpt organisaties om onnodige trainingskosten te besparen en zich te concentreren op hun kernactiviteiten. EdCast heeft Leapest verworven, een aanbieder van content en technologie voor leren. Dit is opnieuw een teken van hoe organisaties een balans willen hebben van sterke en uitgebreide leercontent, off-the-shelf cursussen en leren op maat om aan de groeiende vraag van aanbieders te voldoen. Deze trend zal doorzetten naarmate meer leertechnologiebedrijven contentontwikkelaars willen verwerven om geïntegreerde LaaS-providers te worden. Bedrijven zoals IBM hebben dit een stap voorwaarts gemaakt en bieden nu hun expertise aan in Deep Learning en AI als een service.
Gepersonaliseerde leer- en aanbevelingsalgoritmen
Gepersonaliseerd leren bestaat al een tijdje en zal nog beter ontwikkeld worden. De behoefte aan aangepaste en gepersonaliseerde leerervaringen die inspelen op specifieke leerbehoeften en vaardigheden van de leerling, zijn essentieel voor het bepalen van het succes van e-learningprogramma’s. Traditionele leerprogramma’s kunnen alleen in bepaalde behoeften voorzien, zoals veiligheidsprogramma’s of zakelijke communicatie en kantooretiquette. Wanneer training vereist is voor zeer gespecialiseerde taken zoals het repareren van een windturbine of het besturen van een vliegtuig, is het raadzaam om een gepersonaliseerde leeroplossing te maken en te implementeren.
Personalisatie van leren is ook afhankelijk van de beschikbaarheid van gegevens van hoge kwaliteit. Data is de basis waarop aanbevelingsalgoritmen worden gebouwd. Hoe meer gebruikers je op een platform hebt, des te groter de variëteit en relevantie van de gegevens die je ervan genereert. Zodra je meer informatie krijgt over gebruikersgedrag en interesses van leerlingen, kan je dit toevoegen aan het aanbevelingsalgoritme die vervolgens informatie kan genereren om je cursussen aan te bevelen aan je gebruikers. De toekomst van e-learning zal sterk afhankelijk zijn van de gegevens die de aanbevelingsalgoritmen aandrijven.
Leren na het LMS en de rol van xAPI
Traditioneel leren wordt voltooid binnen een LMS. Maar vandaag is het hele concept van leren op de werkplek veranderd. We zijn niet beperkt tot trainingen met instructeurs of blended learning. Studenten hebben toegang tot leercontent van websites, via sociale media, videoplatforms, communityforums en dit gebeurt allemaal buiten het LMS. Het LMS kan alleen details van leeractiviteiten vastleggen binnen het LMS. xAPI is een e-learningstandaard die het mogelijk maakt om gegevens te verzamelen over het brede scala aan ervaringen die een persoon heeft bij online èn offline trainingsactiviteiten.
In een wereld waarin steeds meer gegevens worden verzameld, is dit van groot belang. Een van de grote voordelen van het gebruik van xAPI is dat het geen 24/7 internetverbinding vereist. Een leerling kan de leeractiviteit offline afronden, het activiteitenoverzicht zal worden vastgelegd en opgeslagen in de Learning Record Store (LRS) wanneer de internetverbinding hervat wordt. In ontwikkelingslanden, waar hoge kwaliteit dataconnectiviteit nog steeds een droom is; is dit een big deal.
Terwijl e-learning verschuift naar leerervaringplatforms en mobiele leerapps, zullen xAPI- en offline leeroplossingen een belangrijke rol spelen bij het bepalen van de toekomst van e-learning.
Welke ontwikkelingen denk jij dat die de toekomst van de e-learning-industrie zullen bepalen? Deel je mening in het gedeelte ‘Een reactie versturen’ hieronder.
Referenties:

WP Support Team
Auteur
Als freelance developer, webdesigner en content marketeer ben ik gespecialiseerd in het ontwikkelen, designen, onderhouden, vermarkten en publiceren van websites met behulp van het WordPress.