Scorm vs Tin Can xAPI

Categorie : learning management system

Gepost op: 24 februari 2019

Gepost op: 24 februari 2019

Categorie: learning management system

De beslissing over welke contentnormen moeten worden gebruikt bij het produceren van e-learning, zal de levensduur van je content en systemen beïnvloeden. Terwijl SCORM de meest gebruikte e-learningstandaard is, biedt xAPI een schat aan mogelijkheden voor het volgen, personaliseren en verbeteren van leerervaringen. We bekijken in dit artikel beide en vergelijken ze met elkaar …

Zowel SCORM als Tin Can – nu beter bekend als xAPI – zijn communicatieprotocollen voor het volgen van leergerelateerde activiteiten. Ze bieden een kader en structuur om gegevens en informatie door te geven tussen leercontent en technologieën. Maar de mate en flexibiliteit waarmee SCORM en xAPI in staat zijn om dit te doen, verschilt aanzienlijk.

SCORM-vs-xapi

Wat is SCORM?

SCORM (dat staat voor Sharable Content Object Reference Model), werd oorspronkelijk ontwikkeld in 1999. Destijds kon e-learning content alleen op één systeem worden gebruikt omdat verschillende technologieën geen manier hadden om met elkaar te communiceren en informatie betrouwbaar over te dragen. Er is dus een nieuw protocol opgesteld voor het volgen van leeractiviteiten … SCORM.

De nieuwe SCORM-standaard betekende dat elke SCORM-compatibele content zou werken met elke LMS die voldoet aan SCORM. Het is dit vermogen om te communiceren, bekend als interoperabiliteit, waardoor SCORM tot nu toe de meest gebruikte e-learningstandaard is geworden.

Met SCORM 2004 kun je slaginspercentages bijhouden, slagen / mislukken, afzonderlijke scores en bestede tijd – maar dat is ongeveer zo ver als het gaat.

SCORM werd niet goed oud

Als een standaard voor e-learning, was SCORM revolutionair in het mogelijk maken voor organisaties om het leren dat plaatsvindt binnen een LMS te managen en bij te houden. Maar tegenwoordig gebeurt leren overal – en SCORM biedt geen manier om deze informatie vast te leggen.

Hier komt Tin Can (xAPI) om de hoek kijken …

Wat is xAPI?

Sinds de API-release in april 2013 heeft de Experience API (ook bekend als xAPI of Tin-Can) SCORM van zijn lang gevestigde positie gestoten.

Net als SCORM is xAPI een protocol voor het volgen van leergerelateerde activiteiten. Het belangrijkste verschil is dat xAPI je in staat stelt om het leren in vrijwel elke context bij te houden, niet alleen in het LMS.

xAPI maakt het registreren, volgen, personaliseren en verbeteren van leeractiviteiten, zowel on als offline mogelijk. Het biedt een meer genuanceerd beeld van hoe mensen omgaan met blended learning-ervaringen. En het kan ook worden gebruikt om directe koppelingen te maken tussen de leerervaringen van mensen en hun prestaties op het werk.

Behalve dat het beter is gedefinieerd dan de SCORM API, maakt het ook gebruik van nieuwere technologieën. Dit maakt het eenvoudiger te gebruiken, toegankelijker voor ontwikkelaars en robuuster.

Een realistisch voorbeeld van xAPI: Personaliseren van training voor verbeterde verkoopprestaties
Stel je voor dat je de prestaties van je verkoopteam wilt verbeteren door de tarieven te verbeteren. Je zou willen weten wat de high-performers zo succesvol maakt en hoe je anderen kunt trainen om hetzelfde te doen. xAPI kan helpen!

Met xAPI kan je gegevens uit verschillende bronnen samenvoegen in je LRS (Learning Record Store), bijvoorbeeld:

  • Prestatiegegevens van je Sales CRM
  • Engagementgegevens van scenario-gebaseerde salesassessments
  • Gegevens van het luisteren naar telefoongesprekken en coachingsessies

Samen kunnen deze stukjes gegevens het grotere geheel schetsen, zodat je specifieke trainingsbehoeften kunt identificeren. Je kunt bijvoorbeeld een leerinterventie activeren op basis van het feit dat een klant drie verkopen op een rij verliest, waardoor potentiële problemen vroegtijdig kunnen worden getackeld.

Twee grote voordelen van xAPI in vergelijking met SCORM

  1. xAPI weerspiegelt beter moderne leerervaringen die overal en altijd kunnen plaatsvinden.
  2. xAPI geeft betere inzichten die je in staat stellen gedrag van leerders te identificeren en te begrijpen, en hoe je leerinhoud presteert en kan worden verbeterd.

Wat kun je tracken? xAPI versus SCORM

Zoals eerder vermeld, stelt xAPI je in staat een veel beter beeld te vormen van leren dat plaatsvindt dan SCORM. De onderstaande tabel geeft je een overzicht.

SCORM xAPI
Voltooiing Ja Ja
Tijd Ja Ja
Slagen/zakken Ja Ja
Een enkele score Ja Ja
Verschillende scores Ja
Getailleerde testresultaten Ja
Spellen en simulaties Ja
Real-world performace Ja
Offline leren Ja
Interactief leren Ja
Adaptief leren Ja
Blended leren Ja
Lange-termijn leren Ja
Teamgebaseerd leren Ja
Informeel leren Ja

Gebruikmaken van xAPI in je leerteam

xAPI opent een wereld van mogelijkheden voor het leveren van op mensen gerichte e-learning, omdat het je de mogelijkheid biedt om het leergedrag en de effectiviteit van leerervaringen veel beter te begrijpen.

Zijn je leertechnologieën xAPI ready?
Moderne leertechnologieën, zoals het LMS van LearnDash Adobe Captivate, zijn gebouwd met xAPI in de kern om integratie met andere systemen mogelijk te maken en om klanten te ondersteunen bij het nemen van een datagedreven benadering van leren.

Het is van fundamenteel belang ervoor te zorgen dat je team over de juiste hulpmiddelen beschikt.

Wat zou je graag weten over je publiek?
De kans is groot dat je veel meer inzicht krijgt in je leerprogramma’s en een veel grotere impact hebt dan nu.

Kom dus samen met je team en begin met bespreken welk aanvullend inzicht je graag zou willen hebben over je studenten en leerprogramma’s. Het is waarschijnlijk dat xAPI kan helpen!

Wil je datagedreven leren van dag tot dag onderdeel van je team maken?

WP Support Team

WP Support Team

Auteur

Als freelance developer, webdesigner en content marketeer ben ik gespecialiseerd in het ontwikkelen, designen, onderhouden, vermarkten en publiceren van websites met behulp van het WordPress. 

[/db_pb_team_member]