Hoe je de doelgroep voor je online cursus onderzoekt

Categorie: WordPress LMS

Gepost op: 2 oktober 2018

Gepost op: 2 oktober 2018

Categorieën: WordPress LMS

Hoe leer je meer over je doelgroep als je ze niet direct kunt bevragen?

We hebben al eerder gesproken over het belang van het vinden van je publiek. Het gaat niet alleen om hun leeftijd of kennisniveau, die beide belangrijk zijn voor het kiezen van het juiste onderwerp. Het gaat ook over de levenservaring van je studenten en hoe je contact met ze maakt via het curriculum en de voorbeelden die je kiest.

De beste manier om je cursisten te onderzoeken, is door hen rechtstreeks te bevragen. Dit is redelijk eenvoudig als je een cursus voor een organisatie ontwerpt. Als je een blog of social media kanaal hebt lopen en genoeg lezers of volgers hebt die daadwerkelijk op een enquête reageren (of zelfs een paar opmerkingen plaatsen), kun je ook die route bewandelen.

Maar wat als je net je eerste cursus start en nog geen publiek hebt opgebouwd? In deze situatie bepaal je aan de ene kant het publiek dat je wilt aantrekken en en aan de andere kant pas je je aan, aan de eisen en interesses van dat publiek, terwijl je leert welke dat zijn.

Dit soort marktonderzoek vereist veel verfijning. Maar wanneer je de inhoud van het lesprogramma begint in te vullen kan je beter een cursus maken die overeenkomt met wat ze willen. Hier is hoe je moet beginnen.

1. Kijk naar je concurrenten.

Concurrentie is een teken van een sterke markt, omdat het interesse toont in het type cursusinhoud dat u wilt maken. Hoewel je je competitie in geen enkel opzicht wilt kopiëren, zijn er veel dingen die je van hen kunt leren. Als je kunt voorkomen dat je een deel van hun fouten maakt, zal je jezelf (en je toekomstige studenten!) tijd en moeite besparen.

Dit kan echter ook het geval zijn van blinden die de blinden leiden, als je niet voorzichtig bent. Als je concurrenten geen eigen marktonderzoek hebben gedaan, zal je merken dat je hun fouten herhaalt in plaats van er iets van te leren.

Houd daarom je concurrentie kritisch in de gaten. Vind mensen of organisaties die je bewondert en die het goed lijken te doen. En als je iemand vindt die niet het soort cursus biedt dat je zelf zou willen nemen, vertrouw dan op je instinct en doe de dingen anders.

2. Zoeken naar online forums en discussiegroepen.

Veel beroepen hebben peer-to-peer-forums en discussiegroepen waar je naar kunt gaan als je meer wilt weten over hun interesses. Professionele fora bieden vaak diepgaande inzichten in de hoop, angsten, ambities en dagelijkse worstelingen van je doelgroep. Dat gezegd hebbende, als je problemen hebt met het vinden van niche-forums in je onderwerpbereik, kunnen sites zoals Quora en Reddit (Engelstalig) of Facebook- en Linked-ingroepen goede plaatsen zijn om te beginnen.

3. Zoek andere blogs en bronnen.

Het kan zijn dat sommige van de beste bronnen die je vindt blogs zijn. In tegenstelling tot fora en discussiegroepen worden deze gerund door thought leaders uit een specifieke branche die meestal opiniestukken of columns met advies hebben om te delen. Wat je van hen leert, kan de cursusinhoud die je maakt versterken of inspireren.

Je kan jezelf zelfs enige tijd besparen door deze stap op te nemen in uw eigen concurrentenonderzoek. Veel van je concurrenten zullen geen blogs of online cursussen hebben, maar degenen die dat wel doen zullen enkele belangrijke inzichten voor je hebben om van te leren.

Ben je een beetje klaar met die online zoekopdrachten? Boeken, tijdschriften en zelfs je lokale bibliotheek zijn ook goede bronnen. Je geeft misschien een online cursus, maar dat betekent niet dat je op ouderwetse manier niet naar bronnen kunt zoeken.

4. Google uitputtend en run rabbit holes.

Ten slotte, zet je zoekvaardigheden aan het werk en start met Googlen. Het kan een tijdje duren om zoekwoorden en zoektermen te vinden die productieve resultaten opleveren, maar terwijl je dat doet, kom je meer te weten over branche-specifieke taal die wordt gebruikt in jouw niche.

Track de zoekwoorden die je naar de meest interessante resultaten leiden. deze Deze gegevens van dit zoekwoordenonderzoek wil je backuppen en ze geven je enkele aanwijzingen voor hoe je je eigen contentstrategie kunt uitvoeren.

Blijf open en wees bereid om wat zwaar zoekwerk te doen. Het kan zijn dat die wegen nergens naar leiden, maar je kunt niet weten of ze het waard waren totdat je het eens probeerde.

Vertrouw niet op de “als je het bouwt, zullen ze komen” mentaliteit.

Als je nooit naar de cursussen om je heen kijkt, kun je je gemakkelijk laten meeslepen door je eigen ideeën. Je kunt het einde van je cursusproject bereiken met een prachtig ontworpen cursus, vertrouwend dat er klanten verschijnen zodra het is gemaakt. Maar dat is een gok die niet altijd loont.

Begrijp me niet verkeerd: soms maak je een cursus en het is een hit en je studenten/cliënten of  trainees zijn gelukkig. Andere keren verdien je een bescheiden succes, maar misschien heb je meer verdiend met wat doelgroeponderzoek. En in de slechtste scenario’s kun je eindigen met een geweldige cursus, maar moet deze een uitgebreide herziening ondergaan voordat iemand het daadwerkelijk gaat kopen.

Zoals altijd is het ontwikkelen van een levensvatbare online cursus een evenwichtsoefening tussen de tijd die je besteedt aan het ontwerp en de productiefase, en de informatie die je krijgt als die cursus eenmaal live is. Maar in dit geval, hoe meer je kunt leren over je doelgroep, hoe beter de resultaten zullen zijn wanneer je je cursus voor de mensen promoot waarvoor deze is ontworpen.

WP Support Team

WP Support Team

Auteur

Als freelance developer, webdesigner en content marketeer ben ik gespecialiseerd in het ontwikkelen, designen, onderhouden, vermarkten en publiceren van websites met behulp van het WordPress. 

[/db_pb_team_member]