Gutenberg versus pagebuilders 2020: Een jaar na WordPress 5.0

Gaat Gutenberg pagebuilders zoals WPBakery, Divi en Elementor vervangen? Moet je overstappen op Gutenberg? Lees het in dit artikel.
28 Dec, 2019

Heeft Gutenberg pagebuilders vervangen?

Twee vragen die ik het afgelopen jaar vaak heb gekregen na de lancering van Gutenberg zijn:

Gaat Gutenberg pagebuilders vervangen? En: Moet ik overstappen van mijn pagebuilder op Gutenberg? Het antwoord hierop is niet eenduidig.

WordPress maakte in december 2018 een sprong voorwaarts met zijn gloednieuwe block-editor en dit heeft de manier waarop de editor werkt volledig veranderd. De nieuwe editor is geavanceerder. En er worden regelmatig meer functies toegevoegd. Blocks zijn de toekomst en ook WordPress gaat hiernaartoe. Maar betekent dit dat de in hoge mate populaire pagebuilders uiteindelijk hun invloed verliezen? Sommige pagebuilders zijn zelfs zelf uitgegroeid tot flinke platformen, met een heel ecosysteem aan plug-ins, ontwikkelaars en gebruikers.

Of zal iedereen de pagebuilders dumpen en Gutenberg gaan gebruiken? Nou, om de antwoorden te vinden, is iets meer informatie nodig. In dit artikel ga ik in op de details van zowel Gutenberg als pagebuilders en hoe ze het tegen elkaar opnemen.

 

Inhoudsopgave

  • Wat is de Gutenberg editor?
  • Wat zijn pagebuilders?
  • Gutenberg versus pagebuilders: de belangrijkste verschillen:

1.Back-end en front-end bewerken

2. Drag & drop-functie

3. Stylingopties

4. Lay-outfunctionaliteit

5. Compatibiliteit met de themastyling

6. Blokken en widgets

7. Add-ons van derden

  • Gaat Gutenberg pagebuilders vervangen?
  • Welke moet je gebruiken? (Gutenberg of een pagebuilder)
  • Wat is de beste pagebuilder om te gebruiken met Gutenberg?
  • Conclusie

Aan het einde van dit artikel weet je de grootste verschillen tussen Gutenberg en pagebuilders. Laten we beginnen.

Wat is de Gutenberg editor?

Voordat we doorgaan en Gutenberg vergelijken met pagebuilders, laten we eerst kijken wat Gutenberg is en hoe Gutenberg verschilt van de vorige WordPress-editor.

De Gutenberg Editor is de nieuwe WordPress-editor die is geïntegreerd met de WordPress Core.

Hij staat ook bekend als Block Editor. Gutenberg werd geïntroduceerd in de WordPress 5.0-update (6 december 2018) die de WordPress-editor volledig veranderde.

 

Wat zijn pagebuilders?

Om te begrijpen wat pagebuilders zijn, moeten we één van de grootste pijnpunten van de klassieke editor van WordPress bekijken.

Pagebuilders zijn WordPress-plug-ins waarmee je pagina’s kunt bewerken en bouwen met een drag-and-drop-editor.

Zoals ik hiervoor al zei, had de klassieke editor dit niet. Gebruikers konden het uiterlijk van de pagina / het bericht niet aanpassen. Ze konden niks stylen of een volledig nieuwe lay-out maken. Daar zijn pagebuilders voor gebouwd.

Aanvankelijk werden pagebuilders gemaakt voor gebruikers om eenvoudig content te maken en aan te passen zoals ze wilden. Maar later evolueerden pagebuilders naar meer dan alleen maatwerk. Tegenwoordig kunnen pagebuilders je helpen bij het ontwerpen van je hele website zonder een enkele regel code te schrijven. Met pagebuilders kan je een pagina helemaal opnieuw ontwerpen. Pagebuilders worden geleverd met verschillende widgets of elementen die je helpen bij het ontwerp. Tegenwoordig zijn er veel geweldige pagebuilders zoals Elementor, Divi Builder, WPBakery, Thrive Architect en meer.

Gutenberg versus pagebuilders: de belangrijkste verschillen

Nu weten we hoe Gutenberg en pagebuilders werken. Het lijkt erop dat ze behoorlijk op elkaar lijken. Maar dat doen ze niet. Er zijn enkele zeer grote verschillen tussen Gutenberg en pagebuilders die je niet snel zou opmerken.

Hier zijn de belangrijkste verschillen tussen de twee:

1. Back-end en front-end bewerken

Het grootste verschil tussen Gutenberg en pagebuilders is de back-end en front-end bewerking. Gutenberg heeft geen front-end bewerking. Hoewel back-end bewerking van Gutenberg-editor bijna werkt als front-end bewerking, moet je nog steeds op het voorbeeld klikken om het exacte ontwerp te zien. Veel premium pagebuilders hebben al geruime tijd de front-end bewerkingsfunctie. Front-end bewerking is beter omdat je de wijzigingen kunt zien terwijl je ze aanbrengt. Dit maakt het hele proces sneller.

 

2. Drag & Drop-functie

Het slepen en neerzetten van elementen waar je maar wilt, is heel eenvoudig en dit maakt het hele proces van het maken van content eenvoudiger. Zowel Gutenberg als pagebuilders hebben de drag-and-drop-functie. In Gutenberg kun je blokken toevoegen en naar elke gewenste plek slepen.

Hetzelfde geldt voor pagebuilders, want je kunt elke widget / element / module toevoegen en plaatsen door ze gewoon te slepen. Pagebuilders zijn echter een stap voor op Gutenberg op het gebied van slepen en neerzetten. Dit is waarom:

Met Gutenberg kan je het blok alleen naar verschillende plaatsen slepen en neerzetten. Met pagebuilders kan je daarentegen het formaat van de elementen wijzigen, hun breedte en hoogte aanpassen of nog meer doen, zoals het maken van complexe lay-outs. Gutenberg is dus wel een drag-and-drop-editor, maar hij mist veel functies in vergelijking met pagebuilders.

 

3. Stylingopties

Dit is waar Gutenberg veel tekort komt in vergelijking met premium pagebuilders. WordPress biedt verschillende blokken in Gutenberg en heeft ook stijl- en aanpassingsopties voor deze blokken geïntegreerd. Maar ze zijn niet zo goed als pagebuilders. Met een paginabuilder kan je een individuele widget, kolom, de hele pagina en wat dan ook aanpassen.

Ook zijn deze aanpassingen niet eenvoudig, zoals het veranderen van de kleur, het toevoegen van schaduw, etc. Pagebuilders bieden volwaardige opties om je volledige controle te geven over wat je ontwerpt. Pagebuilders bieden je veel stijlopties, zoals achtergrondkleuren wijzigen, verloopjes gebruiken, aangepaste pictogrammen kiezen, lettertypen selecteren en meer. Onderling verschillen de pagebuilders ook hierin en ze bieden ieder unieke stijlopties.

 

4. Lay-outfunctionaliteit

Wanneer je een bericht of pagina maakt met Gutenberg, ben je beperkt tot de lay-out van je thema. In Gutenberg kan je deze content naar wens aanpassen. Maar de kernlay-out van de pagina blijft hetzelfde. Met kernindeling bedoel ik de kopteksten, voetteksten, zijbalk en het algehele uiterlijk van de pagina. Dat is niet het geval met pagebuilders. Je kunt de lay-out van je pagina zelf creëren en creatieve en unieke pagina’s maken. Je kan je eigen kopteksten, voetteksten en inhoudsopmaak maken met pagebuilders. Ze bieden meer flexibiliteit, zodat je pagina’s kunt bouwen met volledige vrijheid.

Kortom, Gutenberg biedt styling en aanpassingen alleen aan zijn blokken. Je kunt blokken over de volledige breedte maken, kolommen toevoegen en meer. Maar je kunt geen flexibele lay-outs bouwen, zoals je kunt doen met pagebuilders. Premium pagebuilders komen zelfs met honderden kant-en-klare layouts (inclusief foto’s), zodat je nog sneller kunt werken.

 

5. Compatibiliteit met de themastyling

Zoals vermeld in het vorige punt, gebruikt Gutenberg de stijl van het thema en overschrijft deze stijlen niet. Met aangepaste CSS kan je je blokken aanpassen, maar het algemene uiterlijk van de pagina is hetzelfde als je thema. Met pagebuilders hoef je echter niet op een thema te vertrouwen, omdat je lay-outs kunt maken die niet afhankelijk zijn van het thema. Ja, je moet nog steeds een WordPress-thema hebben geïnstalleerd, maar deze heeft geen voorrang op de stijl van je pagina.

 

 

6. Blokken en widgets

Gutenberg wordt geleverd met tientallen blokken waarmee je eenvoudig content kunt maken. Deze blokken kunnen zelfs worden opgeslagen en op andere websites worden gebruikt. Met de lancering van Gutenberg hebben veel ontwikkelaars hun eigen blokken gemaakt die aanleiding gaven tot een aantal geweldige Gutenberg-blockplug-ins. Evenzo komen pagebuilders ook met veel widgets. Deze widgets zijn veel geavanceerder en variëren op basis van de paginabuilder die je gebruikt. Veel populaire pagebuilders stellen ontwikkelaars ook in staat om hun eigen widgets te maken, wat resulteert in verschillende plug-ins en add-ons voor het bouwen van pagina’s.

7. Add-ons van derden

Over add-ons van derden gesproken, zowel Gutenberg als pagebuilders hebben een behoorlijk aantal goede add-on plug-ins. Sinds WordPress 5.0 zijn er veel ontwikkelaars die goede Gutenberg-blokplug-ins bouwen. Als het gaat om pagebuilders, hebben veel populaire pagebuilders een API waarmee ontwikkelaars add-ons van derden kunnen bouwen.

De twee meest populaire pagebuilders met honderden add-ons zijn Elementor en de Divi Page Builder. Andere pagebuilders hebben ook add-ons, maar hun kwaliteit hangt af van de populariteit van de pagebuilder. Hoe populairder een pagebuilder is, des te sterker is de ontwikkelaarscommunity die aangepaste add-ons bouwt.

Gutenberg gaat pagebuilders vervangen?

Laten we de hoofdvraag van dit artikel beantwoorden: Gaat Gutenberg pagebuilders vervangen?

Hier is mijn antwoord (of eerder mijn mening):

Gutenberg in zijn huidige vorm komt ZEKER NIET in aanmerking om pagebuilders te vervangen.

Pagebuilders zijn veel krachtiger en bieden functies waarmee je bijna alles met je website kunt doen. Gutenberg, hoewel officieel gelanceerd, bevindt zich nog in een vroeg stadium. Als je de roadmap van Gutenberg bekijkt, zul je zien dat Automaticc (de moederorganisatie van WordPress) absoluut plannen heeft om hun nieuwe editor krachtiger te maken. Maar het lijkt er niet op dat Gutenberg binnen afzienbare tijd pagebuilders gaat overnemen. Kortom, Gutenberg en pagebuilders zijn voor nu twee verschillende dingen.

Welke moet je gebruiken? (Gutenberg of een pagebuilder)

Als je een simpele blogpost wilt maken is Gutenberg vaak voldoende. Maar als je een landingspagina of andersoortige aangepaste pagina wilt maken, dan is een pagebuilder de juiste keuze voor jou. Beide zijn dus belangrijk voor een WordPress-site. Alle tools hebben een leercurve, dus probeer ze niet allemaal te leren als je er niet elke dag mee bezig bent. Mogelijk groeit Gutenberg uit tot een meer volwaardig product, maar tot dat moment zijn premium pagebuilders in de meeste gevallen de beste optie.

 

Wat is de beste pagebuilder om te gebruiken met Gutenberg?

Als je van plan bent om naast Gutenberg een paginabuilder te gebruiken, moet je er op letten dat je een pagebuilder gebruikt die:

  • Naadloos samenwerkt met Gutenberg.
  • Een actieve community en ontwikkelaars heeft die add-ons van derden bouwen.
  • Regelmatig wordt bijgewerkt.
  • En de paginabuilders die aan al deze vereisten voldoet, zijn Elementor en Divi.

Ik gebruik zelf meestal Divi, maar ik ken heel veel mensen die zweren bij Elementor (Elementor loopt ook wel iets voorop op dit moment). In online Facebookgroepen vinden heftige discussies plaats tussen hardcore Elementor-fans en Divi-fans. Maar beide zijn geweldige producten, met een hardwerkend, talentvolle teams achter zich (ja, ik heb ze ontmoet). Er zijn zeker verschillen, maar dat is onderwerp voor een ander artikel.

Conclusie

Dat was het. De vergelijking tussen Gutenberg en pagebuilders. Ik ben er vrij zeker van dat je nu weet welke voor jou geschikt is (lees: een pagebuilder). Als je nog vragen of problemen hebt bij het kiezen tussen de twee, kan je me bellen, mailen of appen. Ik help je graag verder.

WP Support Team

WP Support Team

Auteur

Als freelance developer, webdesigner en content marketeer ben ik gespecialiseerd in het ontwikkelen, designen, onderhouden, vermarkten en publiceren van websites met behulp van het WordPress. 

[/db_pb_team_member]

Artikelen

WordPress trends 2020

In dit artikel van vind je enkele grote veranderingen en WordPress-trends die je zult zien 2020. Een aantal daarvan zijn al enige tijd in het nieuws, terwijl anderen zich nog 'ondergronds' ontwikkelen.

Reviews van klanten

Hoe maak je een link die je naar klanten kan sturen om een Google review te schrijven? Reputatiemarketing wordt belangrijker. Zorg dat je een constante stroom van reviews krijgt van je klanten.

WordPress onderhoud

Elke WordPress-website heeft dezelfde basisbehoeften. Ik heb deze behoeften gegroepeerd in zes essentiële services en ze als kern opgenomen in al mijn WordPress-onderhoudspakketten.