7 redenen waarom je e-learning outsourcingproject over het budget gaat
Categorie : learning and development
Gepost op: 12 maart 2019

Gepost op: 12 maart 2019
Categorie: learning and development
Zijn je e-learning-outsourcingkosten enorm gestegen? Je kunt de controle terugnemen! In dit artikel zal ik zeven redenen onderzoeken waarom je e-learning-outsourcingproject over zijn budget gaat en geef ik tips om kosten te besparen.
Waarom je e-learning outsourcingproject over budget is en hoe je kosten kunt besparen
Je hebt veel goede redenen om je e-learningproject uit te besteden. Het e-learning ontwikkelingsproces vereist technische expertise die je mogelijk niet zelf in huis hebt. Het is kosteneffectief om je e-learningcursus uit te besteden en je middelen te concentreren op het leveren van de L & D-strategie. Als je echter een e-learning-outsourcingovereenkomst aangaat zonder specifiek op de details in te gaan, verwacht dan problemen met je leverancier te krijgen. Sommige valkuilen van e-learning-outsourcingprojecten liggen voor de hand, sommigen minder. Hier bespreek ik 7 belangrijke problemen met budgetoverschrijdingen in de relatie leverancier-klant en de stappen die je kunt nemen om ze te vermijden.
Waarom zijn mijn kosten zo omhoog gegaan?
De problemen die je tegenkomt, zijn waarschijnlijk al in gang gezet lang voordat uw e-learningdevelopment begon. De basis voor een succesvol e-learning-outsourcingproject moet op wederzijds begrip zijn gebaseerd. Duidelijkheid over tijd, kosten en kwaliteit zijn essentieel vanaf het allereerste begin van elk project, vooral in e-learning. Zakelijke e-learningprojecten hebben het potentieel om een leeromgeving binnen een organisatie te herdefiniëren. Als je betaalt voor het leveren van experts, dan verwacht je niets minder. Hier zijn 7 potentiële e-learning fouten die je moet evalueren om je budget onder controle te houden.
1. Onrealistische schema’s
Als de tijdlijn van je e-learning-outsourcingproject niet realistisch is, zijn je deadlines mogelijk te krap voor de interactiviteit of complexiteit waarvoor je hebt gevraagd. Je moet de levering van de e-learningcursus evalueren om te zien of tijd elders kan worden bespaard. Je kunt bijvoorbeeld niet verwachten dat de leverancier een virtuele simulatie maakt die op maat is gemaakt voor je behoeften in één dag. Maak vooraf kennis met de e-learningoutsourcingpartner om de leverdata en mijlpalen te verbeteren zodat alle neuzen dezelfde kant op staan.
2. Ineffectief e-learning ontwikkelingsproces
Als je e-learning-outsourcingpartner geen agile ontwikkelingsproces gebruikt, verspil je mogelijk kostbare tijd. Zonder agile ontwikkeling, moet je wachten tot de e-learningcursus is gemaakt om eventuele wijzigingen te doen. Praat met je e-learning-outsourcingpartner over het eerder betrekken van jou in het e-learning-project om onderweg wijzigingen en suggesties te doen. Bespreek vooraf een gameplan met je leverancier als je een actievere rol wilt spelen. Vraag bijvoorbeeld wekelijkse of maandelijkse vergaderingen aan, zodat je de voortgang kunt volgen en regelmatige input kunt bieden.
3. Overtollige tools
Als je e-learning-contentprovider zijn eigen e-learning authoring tools gebruikt en je hebt ze zelf in huis, betaal je twee keer voor licentiekosten. Bespreek dit in het contract, zodat je geen geld verspilt. Ook kun je te veel uitbesteden zonder gebruik te maken van je interne middelen. Bedenk of je IT-team het e-learningplatform kan aanpassen of je de templates kan maken met je eigen e-learning authoring tools. Je kunt dan alleen het maken van content uitbesteden.
4. Een onduidelijk ‘statement of work’
Een succesvol e-learning outsourcingproject begint met een wederzijds overeengekomen ‘statement of work’. Je moet alle details van het contract schriftelijk hebben. Dit kan het kostenoverzicht, de leveringsdatums en de totale reikwijdte van het e-learningproject omvatten, zoals welke ondersteuningsservices inbegrepen zijn. Een van de meest voorkomende redenen om over het budget te gaan bij het uitbesteden van e-learning zijn verborgen kosten. Je moet op de hoogte zijn van alle kosten die kunnen voortvloeien uit het e-learning outsourcingproject. Dat omvat softwareuitgaven en het inhuren van extra personeel. De contentprovider moet mogelijk bijvoorbeeld een andere onderwerpdeskundige of grafisch ontwerper inhuren, waardoor je mogelijk je budgetlimiet overschrijdt.
5. Slechte communicatie
Slechte communicatie tussen jou en je e-learning outsourcingpartner kan leiden tot achterstanden, onnodig werk en ontbrekende gegevens. Dit alles kan je starttijdlijn verstoren, wat een directe impact heeft op je e-learning outsourcingbudget. Open communicatiekanalen zijn essentieel om problemen op te lossen als ze zich voordoen, zoals vertraagde deadlines of technische storingen. Geef op hoe en wanneer je van plan bent te communiceren met de e-learning-contentprovider, zodat beide partijen weten welke methoden en frequentie de voorkeur hebben. Op die manier blijft iedereen op de hoogte en blijf je binnen je budget.
6. Geen werkend prototype
Als je geen prototype van de e-learningcursus aanvraagt voordat je start met het e-learning outsourcingproject, kan dit de evaluatiefase belemmeren. Een werkend prototype helpt je te controleren of je blij bent met het zaken als het educatieve ontwerp, de functionaliteit en navigatie. Het is veel moeilijker om deze problemen later op te lossen, dus het is beter om het eens te worden over de ontwerpnormen aan het begin. Denk op de lange termijn en werk met prototypen en werkende voorbeelden. Zorg er in het begin voor dat de e-learning contentprovider op schema blijft en binnen het budget blijft.
7. Gebrek aan een effectief feedbacksysteem
Het niet betrekken van online studenten en high-end gebruikers in het e-learning-ontwikkelingsproces zal uiteindelijk leiden tot wijzigingen. Deze problemen hadden kunnen worden opgelost met behulp van hun feedback als ze werden meegenomen in de ontwerpfase van het proces en daarna. Als zodanig zul je waarschijnlijk het budget overschrijden en gedwongen worden om je lanceringsdatum te verzetten. Stel een testomgeving in en neem online studenten en beheerders op in het ontwerpproces van e-learningcursussen.
Wanneer je je e-learning outsourcingpartner selecteert, moet je je eerste interacties zorgvuldig bestuderen. Ze moeten voldoende ervaren zijn om je door het proces te begeleiden. Het ontwikkelproces zal je veel vertellen over hoe zij deze relatie benaderen: een partnerschap of eenrichtingsverkeer. Als ze geen woorden als leerervaring, feedback, agile ontwikkeling en communicatie gebruiken, dan heb je een probleem geïdentificeerd. Je contractbesprekingen moeten open en eerlijk zijn. Je statement of work moet het resultaat zijn van gedetailleerde, doordachte interacties. Als je merkt dat je al vastzit in een moeilijke relatie, met stijgende kosten, daag deze dan uit. Stel moeilijke vragen over waar je kunt terugkoppelen over ontwerpelementen zoals interactiviteit. Wees niet bang om betere service te eisen. Je zult jezelf in de toekomst klaarstomen voor een succesvollere e-learning-leveranciersrelatie.
Overweegt je nu of het kostenefficiënter is om de taak in eigen beheer aan te pakken of uit te besteden? Heb je hard gewerkt aan het ontwikkelen van e-learningcursussen, maar haal je nog steeds niet het gewenste resultaat? Neem dan is vrijblijvend contact met ons op!

WP Support Team
Auteur
Als freelance developer, webdesigner en content marketeer ben ik gespecialiseerd in het ontwikkelen, designen, onderhouden, vermarkten en publiceren van websites met behulp van het WordPress.