Beloningsprogramma’s kunnen klantenbinding opbouwen, waardering tonen en motivatie bevorderen.
De meesten van ons hebben wel gehoord dat het gemakkelijker is om een huidige klant te behouden dan een nieuwe te werven. Sommige onderzoeken onder e-commerce websites suggereren zelfs dat slechts 1% van de gebruikers van een website maar liefst 40% van zijn omzet genereert. Oude klanten houden vast aan wat ze weten en als hun eerste aankoop goed uitpakt, kopen ze waarschijnlijk meer als ze terugkomen.
Natuurlijk is het verkopen van online cursussen niet hetzelfde als andere online winkels. Er zijn echter enkele duidelijke parallellen en lessen om te leren. We weten dat nieuwe studenten die nog geen online cursus hebben gevolgd aarzelen om hun geld erin te investeren. Omgekeerd weten studenten die zich al hebben aangemeld voor een cursus of training wat ze kunnen verwachten en hebben ze al een deel van hun middelen aan het lesprogramma besteed.
Het is duidelijk dat het opbouwen van loyaliteit van je klanten een verstandige investering is als je meer cursussen wilt verkopen, maar het kan u ook helpen om nieuwe studenten effectiever te werven. Mensen vertrouwen aanbevelingen van degenen die ze kennen, en hoewel sommige aanbevelingen natuurlijk via mond-tot-mond reclame plaatsvinden, kun je het proces helpen samen met een paar, goed geplaatste prikkels.
Dus als je wilt leren hoe je de loyaliteit van je huidige studenten kunt krijgen en tegelijkertijd nieuwe klanten kunt binnenhalen, zijn hier vijf manieren om klantenloyaliteit te belonen voor studenten die je cursus met hun netwerk delen.
1. Bied geld terug garanties of kortingen.
Hoeveel wil je betalen om een nieuwe student te werven? Hoe graag we ook willen geloven dat nieuwe studenten alleen naar ons toe komen, de realiteit is dat marketing en reclame geld kosten en dat je er een soort van investering in moet doen om de training of cursus bekend te maken.
Als je er eenmaal achter bent elke nieuwe student waard is, kom je er misschien achter dat doorverwijsprogramma’s (referralmarketing) één van je meest kosteneffectieve manieren zijn om nieuwe klanten aan te trekken. Dus waarom zou je je huidige klanten geen verwijzingscode aanbieden om met hun vrienden te delen? Als iemand een aankoop doet met behulp van zijn verwijzingscode, kan je hem geld teruggeven of korting geven op zijn volgende aankoop.
2. Maak een buddyprogramma voor studenten
Je bent mogelijk bekend met deze strategie als je ooit een lidmaatschap van een sportschool hebt overwogen. Veel sportscholen hebben een “workout buddy” -programma waarbij jij en een vriend allebei korting krijgen op een lidmaatschap, zolang je beide lid bent. Het is een populaire strategie, zowel vanwege de korting (vaak in de buurt van 15%), en omdat het hebben van een trainingspartner beide partijen stimuleert om zich te houden aan hun fitnessdoelen.
Als partners elkaar helpen met bewegen, waarom dan niet hetzelfde principe toepassen op het onderwijs? Immers, twee van de grootste uitdagingen voor de meeste online cursussen zijn hun slagingspercentages en het gevoel van isolatie dat hun studenten ervaren. Laat ze een vriend of collega meenemen en ze kunnen elkaar gemotiveerd houden terwijl ze hun eenzaamheid inkorten.
3. Bied een prijsuitreiking aan voor social media shares.
Veel referralprogramma’s bieden alleen beloningen voor daadwerkelijke verkopen. Een consequentie van dit beleid is echter dat sommige studenten nooit worden beloond, zelfs niet als ze jouw cursus delen met hun netwerk. In feite verandert dit het loyaliteitsprogramma in een op commissie gebaseerd systeem in plaats van een loyaliteitsprogramma dat de loyaliteit op zich beloont.
Een manier om dit te voorkomen is om het beloningssysteem te veranderen. Als het je doel is om naamsbekendheid te vergroten en meer potentiële studenten te bereiken, kan je een (prijs)loterij doen voor mensen die jouw content delen met verschillende sociale netwerken. Ik zie op Facebook en Instagram bijna elke dag wel mensen uit mijn lijst die meedoen aan één van deze loterijen. De prijzen zijn vaak niet heel erg groot, maar mensen delen graag om dingen te winnen.
4. Bied creditpunten of badges aan voor sociale media shares of verwijzingen.
Prijzen komen en gaan, maar een andere manier om sociaal delen te belonen, is om het via gamification aan je programma te koppelen. Geef punten aan studenten die je berichten leuk vinden of delen, of aan mensen die op hun sociale mediakanalen updates over hun voortgang van de cursus maken. Je kunt zelfs een “influencer”-badge aanbieden aan mensen die met vaakst delen of de meeste nieuwe studenten binnenbrengen.
Het klinkt misschien als een moeilijk opgave, maar gamification kan een krachtige motivator voor studenten zijn. En iets eenvoudigs als sharing op sociale media is voor je studenten eenvoudig te doen terwijl ze een hoog waardevol potentieel voor je hebben. Om sociaal delen verder te stimuleren, moet je nadenken over hoe mensen hun punten kunnen gebruiken om nieuwe gebruikersrechten te ontsluiten of extra lessen in de cursus te verdienen. Zorg er gewoon voor dat welk beloningsprogramma je ook bedenkt, het leren niet in de weg staat.
Loyaliteitsprogramma’s vergroten niet alleen je klantenbestand, ze laten je community groeien.
Wanneer je klantenloyaliteit via een referralprogramma beloont, verhoog je niet alleen de omzet. Je verhoogt ook het totale aantal studenten in je community. En met sterke prikkels op de juiste plaats, worden deze studenten waarschijnlijk meer toegewijde, actieve deelnemers.
Belangrijker: gebruik je loyaliteitsprogramma op een manier die voordelig is voor je studenten. Als ze zich onderdeel van een piramidespel beginnen te voelen, kan het zijn dat ze je helemaal laten vallen. En als het hun leerervaring in de weg staat, kan het je lesprogramma zelf beschadigen.
Als je echte loyaliteit wilt opbouwen, moet je programma vooral een beloning voor je studenten zijn – geen beloning voor jezelf.